уторак, 30. мај 2017.

Zadnja kuca,Srbija RTS - Trgovište - ćorsokak Srbije 06.02.2011.



Објављено је 20.03.2012.
nedelja, 06. feb 2011, 17:25 http://www.srbija-forum.com/

Zadnja kuća, Srbija Trgovište - ćorsokak Srbije

Milan Popović sa svojom ekipom odlazi u mesto za koje je retko ko čuo dok ga nije uništila poplava. Trgovište. Nekada je ova opština imala više od 30.000 stanovnika, a danas 6.000. Trgovište ima samo 900 dece, a recimo, 2008. rođeno je samo 32.


U osmoj epizodi, u kojoj autor putuje ka selu koje umire (Crvenom gradu), saznajte kako je moguće da neko preživi sa 5.000 dinara, kako je živeti u mestu u kome samo jedan fabrički pogon radi, u kome je polovina stanovništva nezaposlena, poljoprivredom se nije moguće baviti, a putne i železničke veze kao da ne postoje sa ostatkom države.

Dokumentarni serijal od 10 polusatnih epizoda rađen je prema standardima stranih kanala. Uz najviši kvalitet slike, zvuka i montaže ova dokumentarno-igrana reportaža prikazaće vam one ljude i krajeve naše države, koje nemate priliku da vidite.


U saradnji sa Institutom "Jovan Cvijić" odabrano je preko 20 mesta u najugroženijim krajevima Srbije. Zaključci su da čitav "poluprsten Srbije" od Kuršumlije, Novog Pazara i Sjenice, Bujanovca, Medveđe, Trgovišta, do Dimitrovgrada, Knjaževca, Vlasine, pa sve do Majdanpeka i Zaječara, umire.

Autor Dosijea zatvor, Dosijea navijači, Srpskog Alkatraza, prešao je 16.000 kilometara. Putovao je iz sela u selo, spavao, jeo i radio sa gazdama poslednjih kuća u pograničnoj Srbiji.

RTS

Нема коментара:

Постави коментар

ПОТИСНУТА КРТИТИЧКА РЕЧ

- Свако интелектуално друштво у коме нема расправе, разговора међу људима, у коме нема размене мишљења, у коме је мишљење сведено на притисак миша и које вам онда неко сервира преко интернета, нема доброг закључка - рекла је Вида Огњеновић.

Овим је, по њеним речима, жестоко угрожено и јавно мњење, које је разбуцано и корумпирано тиме што је политика узела све у своје руке, почевши од запошљавања до награђивања.

ичко јавно мњење, јер њему није дозвољено да постоји. У ствари је, на известан начин, ућуткано већ неко време. Мислим да је тренутно у највећој кризи наша друштвена свест. Данас можете свакога напасти - и појединца и групу на друштвеним мрежама, које су апсолутно новине без уредника и без икакве контроле, од њега направити најгору и најнеморалнију особу, а да зато никоме не одговарате и да вас нико не узме у заштиту - оценила је Огњеновићева. - Наше друштво је доживело да је интелектуалац исмејан, потиснут, потлачен. Не да више нема главну реч у јавном мњењу и друштвеној свести, нити је више њен креатор, него је нема ни у својој професији. У таквом друштву, и у таквом друштвеном окружењу "Максимум" нема никакве шансе.

= извор "Вечерње новости" >Потиснута критичка реч

Прочитајте још - Вида Огњеновић: Свет ће постати глобални "Мекдоналдс"

- Немамо више крит